Journala har nu integrerat stöd för AUDIT, DUDIT och DUDIT-E skattningar i sitt journalsystem. Detta kommer att göra det ännu lättare och effektivare för hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänstpersonal att identifiera personer med riskfylld eller skadlig alkohol- och drogkonsumtion.
AUDIT i Journala
AUDIT, eller Alcohol Use Disorders Identification Test, är en beprövad metod för att snabbt och enkelt identifiera personer med riskfylld eller skadlig alkoholkonsumtion. Den består av tio frågor som mäter tre domäner: konsumtion, beroende, och alkoholrelaterade skador.
Genom att integrera AUDIT direkt i Journala kan vårdpersonal enkelt administrera frågeformuläret och direkt samla in och lagra resultaten på ett och samma ställe. Resultatet över cut-offgränsen 6 poäng för kvinnor och 8 poäng för män kommer att flaggas, vilket ger indikationer om ett riskfyllt drickande.
DUDIT och DUDIT-E i Journala
Liksom AUDIT, syftar DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) till att identifiera personer med drogrelaterade problem. Det är ett 11-frågeformulär som undersöker konsumtionsmönster och olika drogrelaterade problem. DUDIT är av stor värde för att identifiera individer som har problem med drogmissbruk eller beroende och för att kunna utesluta dem som inte har sådana problem.
Journala har också lagt in stöd för DUDIT-E, en utökad version av DUDIT avsedd för individer som tidigare identifierats med drogproblem. DUDIT-E används för att ge en fördjupad bild av individens förhållningssätt till drogen samt motivation till förändring.
Med DUDIT och DUDIT-E direkt integrerade i Journala, kan vårdpersonal nu effektivt identifiera, följa upp och behandla individer med drogrelaterade problem, allt inom samma system.
Detta är ett viktigt steg på Journalas resa till att maximera vårdboendens potential i behandlingsarbetet. Genom att göra dessa skattningar lättillgängliga och enkla att administrera inom systemet, kommer Journala att underlätta för vårdpersonal att identifiera och hantera substansrelaterade problem mer effektivt. Dessutom kommer dessa verktyg att bidra till att förenkla kommunikationen mellan vårdpersonal och klienter genom att ge en strukturerad ram för diskussion om dessa känsliga ämnen.
Framtiden ser lovande ut för Journala-användare som kan förvänta sig fler innovativa uppdateringar och förbättringar. Med sitt ständiga fokus på att anpassa tekniken för att bättre tillgodose behoven hos både vårdpersonal och klienter, fortsätter Journala att stötta vårdboenden över hela Sverige i deras viktiga arbete.
Slutligen kommer integrationen av AUDIT, DUDIT och DUDIT-E i Journalas journalsystem att bidra till att ge bättre, mer individualiserad vård till de individer som mest behöver det. Detta är bara ännu ett sätt som Journala strävar efter att uppfylla sitt uppdrag att förbättra vården genom att förenkla och förbättra hanteringen av klientinformation.