För att säkerställa högsta möjliga vårdkvalitet är det avgörande att vårdboenden inte bara uppfyller, utan överträffar de standarder som förväntas av dem. Därför introducerar vi nu kvalitetshistorier till Journala. Kvalitetshistorian är en centrala pelare i kvalitetsarbetet som alla vårdboenden borde unyttja, här beskrivs några viktiga aspekter av hur den bidrar till en mer kvalitativ verksamhet:
a) Vad är en Kvalitetshistoria?: En kvalitetshistoria är en detaljerad redogörelse av ett vårdboendes kvalitetsarbete över tid. Den dokumenterar viktiga händelser, åtgärder, förbättringar och feedback från klienter och personal, vilket ger en omfattande översikt av hur vårdkvaliteten har utvecklats.
b) Varför är Kvalitetshistorier viktiga?: Att ha en välskriven och noggrann Kvalitetshistoria är avgörande för att visa upp ett vårdboendets engagemang och framsteg inom sitt kvalitetsarbete. Det är inte bara ett sätt att reflektera över tidigare prestationer och utmaningar, utan också ett kraftfullt verktyg vid IVO-inspektioner och andra kvalitetsgranskningar där redovisning av insatser och processer är nödvändig.
c) Automatiserad Integrering med Egenkontroller: I Journala kan Kvalitetshistorian automatiskt förifyllas med data och insikter från tidigare utförda egenkontroller. Detta innebär att viktiga händelser och förbättringsåtgärder dokumenteras löpande och integreras smidigt i Kvalitetshistorian. Det sparar stora mängder tid och säkerställer att inga viktiga detaljer går förlorade.
d) Tidseffektivitet och Noggrannhet: Genom att använda Journalas automatiserade funktioner minskar vårdboenden den tid som läggs på manuell dokumentation samtidigt som de behåller noggrannheten och detaljrikedomen i sina rapporter. Detta frigör personalens tid till att fokusera på vård och behandling.
e) Kontinuerlig Utveckling och Förbättring: Med Journalas Kvalitetshistoria kan vårdboenden inte bara dokumentera vad som har gjorts, utan också planera och implementera framtida förbättringar. Detta systematiska tillvägagångssätt underlättar kontinuerlig utveckling och bidrar till att höja standarden för vård och omsorg över tid.
Oavsett om verksamheten bedriver HVB-hem, LSS-hem eller stödboenden är kvalitetshistorian ett kraftfullt instrument för att redovisa vad verksamheten gjort för att höja sin kvalité, men också för att belysa förbättringsområden.